Общият бюджет, заложен за ремонт на ПАВЕЦ Чаира, е 79 млн.

...
Общият бюджет, заложен за ремонт на ПАВЕЦ Чаира, е 79 млн.
Коментари Харесай

Министър Радев: Общият бюджет, заложен за ремонт на ПАВЕЦ Чаира, е 79 млн. лв.

Общият бюджет, заложен за ремонт на ПАВЕЦ  " Чаира ", е 79 млн. лв.. Това съобщи министърът на енергетиката Румен Радев пред депутатите при чуването на него и на премиера Николай Денков по отношение на обстановката с неработещата от пролетта на 2022 година ПАВЕЦ " Чаира ".

Заложили сме към 12 млн. лв. за ремонтирането на хидроагрегат 1, за хидроагрегат 2 - 9,6 млн. лв., 10,4 млн. за хидроагрегат 3 и съгласно опциите, съгласно това по какъв начин поръчваме съоръжение – близо 47 млн. лв. за хидроагрегат 4, уточни той. Радев добави, че са провели диалог с Министерството на финансите, с цел да изискат от тях не толкоз поддръжка с финансов запас, а с държавни гаранции, с цел да може при заемен запас да реализират по-добро лихвено равнище. 

Рехабилитацията на ПАВЕЦ " Чаира " не е осъществявана от построяването на централата и действително това е първото задълбочено възобновяване на всички системи за надзор и ръководство от стартирането на централата, същото важи и за част от главните турбини съставни елементи, уточни той. Основни ремонтни действия би трябвало да се правят на всеки 12 години от въвеждане в употреба, изрично е пропуснат първият стадий на главен ремонт, сподели министърът. Радев означи, че рехабилитацията стартира през 2019 година, 24 години след стартирането в употреба на първия хидроагрегат.

Министърът изясни, че ПАВЕЦ " Чаира " е най-голямата подземна централа на Балканския полуостров , тя е под язовир " Белмекен " и има четири хидрогенератора. Текущата рехабилитация се реализира по контракт сред Националната електрическа компания и консорциума " АББ Войт Хидро ", подписан през 2019 година, уточни той. Рехабилитация като размер и обсег се базира на извършено проучване на централата през 2013 година от нейния автентичен архитект и производител на съществена част от оборудването – " Тошиба ". Сериозна е амортизацията на оборудванията, настъпила през интервала 2013-2019 година в допълнение, означи Радев.

Основният случай, който е предмет на това разискване, е от 22 март 2022 година с хидроагрегат 4, уточни енергийният министър. Той изясни, че при привършване на първия стадий от рехабилитацията, при един от плануваните проби, след мощен звук и пропуск на вода от турбината се установяват необикновени пукнатини по елементи от статичната част на спиралната камера, това са така наречен статорни колони. Впоследствие всички проби са спрени до определяне на аргументите, довели до случая, както и за намиране на безвредно и надеждно решение за възобновяване на тази машина, добави Радев. 

Имаме закрепени, ясно написани към този момент като пътна карта действия, които следва да се правят за всеки от хидроагрегатите, уточни министърът. Планираме периоди, в които да се завършат тези действия, добави той. Факт е, че хидроагрегат 3 като група е функционално приспособен, рехабилитационните официални действия във връзка с този елемент са приключени, само че доколкото пукнатини с характера на тези, които след това установихме в хидроагрегат 1, имаме и там на статорните колони, до момента в който не се завършат до дъно дейностите по премахване на аргументите, довели до повреди и в хидроагрегат 2, няма да пристъпим към стартиране на хидроагрегат 3, защото рискуваме да повредим оборудването там, съобщи Радев. 

Министърът на енергетиката разяснява, че диалози с производителя на главното съоръжение " Тошиба " са почнали през юни и към този момент е направено проучване от техни експерти. Към момента има стихотворец ангажимент от тяхна страна, към момента не е писмен, контрактуван, за обвързваща оферта и за осъществяване на нужните рехабилитационни действия във връзка с хидроагрегат 1, съобщи Радев. Той добави, че е направено нужното, с цел да " отвържат " уговорките във връзка с хидроагрегат 1 от контракта с консорциума " АББ Войт ", който прави рехабилитацията на цялата централа. Министър Радев изясни, че във връзка с хидроагрегат 1 пукнатините са извънредно дълбоки, т.е. там казусът не е единствено в " обикновено наваряване ".  

По отношение на хидроагрегат 2, той уточни, че договарянията с консорциума са довели до даване от тяхна страна на механически решения, които са обект на верификация. При това софтуерно решение те плануват и се ангажират със период 31 декември 2024 година на стартиране в употреба на хидроагрегат 2, сподели енергийният министър. Ако това решение е сполучливо, те имат готовността да приложат тъкмо същото и за статорните колони на хидроагрегат 3, добави той. Ако се оправят по този начин с хидроагрегат 2 в границите на интервала, за който са се заели - 31 декември 2024 година, в 2025 година ще имаме капацитета да пуснем и хидроагрегат 3, сподели Радев. 

Енергийният министър разяснява, че хидроагрегат 4 е " напълно друга опера ". Заради повредата там е повредено и оборудването, т.е. там би трябвало да влезем в режим с поръчване на съоръжение, произвеждане и доставка на такова съоръжение и това лишава много време, разяснява той. Радев изясни, че след случая са стартирани интензивни договаряния с консорциума, със застрахователя, с Европейската банка за възобновяване и развиване, и е взето решение задачата за установяване на повода за случая да бъде осъществена от трета самостоятелна страна с потвърдена експертиза в международен мащаб. Той посочи, че идната седмица е крайният период за даване на отчета.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР